AkuC

AkuC

Co víme o vitamínu C?

Vitamín C je jedním ze základních antioxidantů přítomných v organismu, který chrání buňky před volnými radikály.

V zažívacím traktu je rychle vstřebán a tkáněmi se dostává do všech částí těla.

Všechno ovoce a zelenina obsahuje vitamín C, největší množství se vyskytuje v paprice, citrusových plodech, jahodách, rajčatech a brokolici.

Lidský organismus si ho nedokáže sám vyrobit, proto musí být dodáván, ať už stravou bohatou na ovoce a zeleninu, nebo vitamínovými doplňky.

Vitamín C je velmi nestálá molekula citlivá na teplo a oxidaci, proto se velká část ztrácí už během skladování a tepelné úpravy.

AkuC a jeho působení

Vitamín C je důležitý pro tvorbu a udržení zdravých tkání, udržuje vazivo, šlachy, chrupavky.

Vitamín C posiluje kapiláry, cévy a buněčné stěny, je nezbytný pro tvorbu kolagenu, proteinu obsaženého v pojivových tkáních.

Významně posiluje imunitní systém, urychluje hojení.

Zlepšuje ochranu organismu před infekcemi, viry, toxiny, a má proto velmi důležitou roli v prevenci a léčbě nachlazení, infekcí dýchacích cest, astmatu.

Vysoké dávky vitamínu C potlačují rozvinutí zánětlivých pochodů, ke kterým dochází reakcí organismu na pyly, roztoče a další alergeny, tlumí alergie.

Jako antioxidant chrání před srdečními a cévními chorobami, udržuje cévy pružné, upravuje hladinu cholesterolu, předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Podporuje vstřebávání železa z potravy.